Lalehs recept
Typ: Huvudrätt Kategori: Fisk
Ingredienser 4 portioner: 1 lax, cirka 1 1/2 kilo 1-2 dl färska örter, koriander och persilja 2 vitlöksklyftor 1 dl valnötter saften av 1 citron 1 tsk grillkrydda 1 tsk curry 2 msk tamarindpasta eller citronsaft 1 tsk salt
Så här gör du: Lägg fisken i en ugnsfast form. Hacka och blanda alla övriga ingredienser till en marinad. Lägg marinaden inuti fisken och ugnsstek i 200 grader i cirka 30-40 minuter.
Typ: Förrätt Kategori: Förrättskorg
Ingredienser 4 portioner: 500 g kokt potatis 1 kokt eller stekt kycklingfilé 100 g saltgurka 2 kokta ägg 1 dl gröna ärter 2 dl majonnäs, gärna med citronsmak 1 pkt filodeg Till garnering bredbladig persilja och paprika
Så här gör du: Pressa potatisen och hacka kycklingen i småbitar. Tärna saltgurkan och äggen och blanda med potatis och kyckling. Blanda i ärter och majonnäs i röran. Skär filodegsarken i fyrkanter, cirka 10 x 10 centimeter. Tryck ner dubbla degark i formarna på en muffinsplåt (det går också att hänga degarken över upp- och nedvända ugnsfasta glas, klädda med bakplåtspapper) och grädda i 4-5 minuter i 200 grader. Ta ut degkorgarna och låt dem svalna. Klicka kycklingsallad i formarna och garnera med persilja och paprika.
Typ: Kategori: Grönt
Ingredienser 4 portioner: 1 1/2 liter vatten 4 dl basmatiris 1 1/2 dl örter, dill, persilja och koriander 1 tsk curry 2 tsk salt 3 msk olja 3 msk vatten 2 dl cornflakes
Så här gör du: Koka upp vattnet. Laga aldrig ris i för liten kastrull, den måste rymma minst 3 liter. Lägg riset i det kokande vattnet tillsammans med kryddor och salt. Låt koka i 5-8 minuter och häll sedan bort vattnet genom ett durkslag. Häll i olja och vatten i botten av en teflonkastrull. Lägg i cornflakes så att det täcker botten. Häll det avrunna riset i kastrullen och låt ångkoka på mycket svag värme i cirka 25 minuter. Vänd sedan upp riset på ett stort fat. Cornflakesen blir till en gyllengul skorpa ovanpå riset.
Typ: Huvudrätt Kategori: Fågel
Ingredienser 4 portioner: 1 hel kyckling 1 gul lök 1 morot 1 tsk grillkrydda 1 tsk curry 1/2 påse saffran löst i 1 dl varmt vatten 2 dl kallt vatten
Så här gör du: Lägg kycklingen i en lergryta som legat i blöt i 1 timme. Skär lök och morot i bitar och lägg i och kring kycklingen. Krydda och häll på saffransvatten och vanligt vatten. Lägg på locket och ställ in grytan i kall ugn. Sätt ugnen på 200 grader. Kycklingen är färdig efter cirka en
Typ: Kategori: Grönt
Ingredienser 4 portioner: 4 dl basmatiris 1 liter vatten 1 tsk salt 1/2 påse saffran 1 dl varmt vatten 1 dl torkade berberisbär eller tranbär 1 msk smör eller olja 1 dl hackade pistaschnötter
Så här gör du: Koka riset enligt anvisningarna på paketet. Blanda ut saffran i varmt vatten. Ta några deciliter av riset och blanda med saffransvatten. Bryn berberisbären i smör i en minut så att de blir glansiga. Lägg upp riset på ett fat och garnera med saffransris, berberis och hackade
Typ: Kategori: Grönt
Ingredienser 4 portioner: 1 dl persilja 1 dl koriander 1 dl purjolök 1 dl färsk spenat 5 ägg 1/2 dl valnötter 1 msk torkade berberisbär eller tranbär 1/2 tsk grillkrydda salt och peppar 3 msk olja
Så här gör du: Hacka örter, lök och spenat. Blanda med ägg, valnötter, torkade bär och kryddor. Smörj en form med olja, häll i smeten och grädda i ugnen i 25-30 minuter i 200 grader, eller stek omeletten på medelvärme i en stekpanna tills den får fin färg.
Typ: Kategori: Sås/Tillb.
Ingredienser 4 portioner: 1 tsk curry smör till stekning 1 dl mjölk 3 dl kycklingbuljong 2 msk creme fraiche 1-2 vitlöksklyftor 1 msk ljus majsenaredning
Så här gör du: Fräs curryn i lite smör. Häll i mjölk, buljong och creme fraiche. Pressa i vitlök. Låt koka ett par minuter under omrörning, tillsätt majsenaredning. Låt såsen sjuda i några minuter tills den tjocknar en aning.
Typ: Dessert Kategori:
Ingredienser 4 portioner: 2 dl grötris 5 dl vatten 1/2 dl socker löst i 1 dl hett vatten 1 påse saffran 2 msk rosenvatten Garnering granatäppelkärnor hackade pistaschnötter mandlar eventuellt kanel
Så här gör du: Koka riset i vattnet på svag värme och rör om då och då så att det inte bränner fast. När gröten nästan är klar häller man i sockerlag och saffran. Dra bort kastrullen från värmen när den är klar, tillsätt rosenvatten och låt gröten dra i 5 minuter. Garnera med granatäppelkärnor, hackad pistasch, mandlar och eventuellt lite kanel.
Typ: Glass Kategori: Dessert
Ingredienser 4 portioner: 1 påse saffran 1/2 dl hett vatten 1 1/2 liter vaniljglass 1 msk rosenvatten rån pistaschnötter
Så här gör du: Lös saffran i hett vatten, tillsätt rosenvatten och låt svalna. Blanda glassen med saffransvattnet och ställ den i frysen igen i minst 1 timme. Klicka ut glassen på rån, lägg ett rån ovanpå och tryck ihop försiktigt. Strö pistaschnötter på och servera genast.
|