FolkLink.Se

Lalehs recept

image2.jpg

 

Typ: Huvudrätt
Kategori: Fisk

image3.jpg

Ingredienser 4 portioner:
1 lax, cirka 1 1/2 kilo
1-2 dl färska örter, koriander och persilja
2 vitlöksklyftor
1 dl valnötter
saften av 1 citron
1 tsk grillkrydda
1 tsk curry
2 msk tamarindpasta eller citronsaft
1 tsk salt

Så här gör du:
Lägg fisken i en ugnsfast form.
Hacka och blanda alla övriga ingredienser till en marinad. Lägg marinaden inuti fisken och ugnsstek i 200 grader
i cirka 30-40 minuter.


Typ: Förrätt
Kategori: Förrättskorg

image4.jpg

Ingredienser 4 portioner:
500 g kokt potatis
1 kokt eller stekt kycklingfilé
100 g saltgurka
2 kokta ägg
1 dl gröna ärter
2 dl majonnäs, gärna med citronsmak
1 pkt filodeg
Till garnering bredbladig persilja och paprika

Så här gör du:
Pressa potatisen och hacka kycklingen i småbitar. Tärna saltgurkan och äggen och blanda med potatis och kyckling. Blanda i ärter och majonnäs i röran.
Skär filodegsarken i fyrkanter, cirka 10 x 10 centimeter. Tryck ner dubbla degark i formarna på en muffinsplåt (det går också att hänga degarken över upp- och nedvända ugnsfasta glas, klädda med bakplåtspapper) och grädda i 4-5 minuter i 200 grader. Ta ut degkorgarna och låt dem svalna.
Klicka kycklingsallad i formarna och garnera med persilja och paprika.

 

Typ:
Kategori: Grönt

image1.jpg

Ingredienser 4 portioner:
1 1/2 liter vatten
4 dl basmatiris
1 1/2 dl örter, dill, persilja och koriander
1 tsk curry
2 tsk salt
3 msk olja
3 msk vatten
2 dl cornflakes

 

 

Så här gör du:
Koka upp vattnet. Laga aldrig ris i för liten kastrull, den måste rymma minst 3 liter. Lägg riset i det kokande vattnet tillsammans med kryddor och salt.
Låt koka i 5-8 minuter och häll sedan bort vattnet genom ett durkslag.
Häll i olja och vatten i botten av en teflonkastrull. Lägg i cornflakes så att det täcker botten. Häll det avrunna
riset i kastrullen och låt ångkoka på mycket svag värme i cirka 25 minuter. Vänd sedan upp riset på ett stort fat. Cornflakesen blir till en gyllengul skorpa ovanpå riset.

 


Typ: Huvudrätt
Kategori: Fågel

 

Ingredienser 4 portioner:
1 hel kyckling
1 gul lök
1 morot
1 tsk grillkrydda
1 tsk curry
1/2 påse saffran löst i 1 dl varmt vatten
2 dl kallt vatten


Så här gör du:
Lägg kycklingen i en lergryta som legat i blöt i 1 timme. Skär lök och morot i bitar och lägg i och kring kycklingen. Krydda och häll på saffransvatten och vanligt vatten. Lägg på locket och ställ in grytan i kall ugn. Sätt ugnen på 200 grader. Kycklingen är färdig efter cirka en

 

Typ:
Kategori: Grönt

image7.jpg


Ingredienser 4 portioner:
4 dl basmatiris
1 liter vatten
1 tsk salt
1/2 påse saffran
1 dl varmt vatten
1 dl torkade berberisbär eller tranbär
1 msk smör eller olja
1 dl hackade pistaschnötter

Så här gör du:
Koka riset enligt anvisningarna på paketet. Blanda ut saffran i varmt vatten. Ta några deciliter av riset och blanda med saffransvatten. Bryn berberisbären i smör i en minut så att de blir glansiga. Lägg upp riset på ett fat och garnera med saffransris, berberis och hackade

 

Typ:
Kategori: Grönt

image8.jpg

Ingredienser 4 portioner:
1 dl persilja
1 dl koriander
1 dl purjolök
1 dl färsk spenat
5 ägg
1/2 dl valnötter
1 msk torkade berberisbär eller tranbär
1/2 tsk grillkrydda
salt och peppar
3 msk olja

Så här gör du:
Hacka örter, lök och spenat. Blanda med ägg, valnötter, torkade bär och kryddor. Smörj en form med olja,
häll i smeten och grädda i ugnen i 25-30 minuter i 200 grader, eller stek omeletten på medelvärme i en stekpanna tills den får fin färg.

 

Typ:
Kategori: Sås/Tillb.

Ingredienser 4 portioner:
1 tsk curry
smör till stekning
1 dl mjölk
3 dl kycklingbuljong
2 msk creme fraiche
1-2 vitlöksklyftor
1 msk ljus majsenaredning

 

Så här gör du:
Fräs curryn i lite smör. Häll i mjölk, buljong och creme fraiche. Pressa i vitlök. Låt koka ett par minuter under omrörning, tillsätt majsenaredning. Låt såsen sjuda i några minuter tills den tjocknar en aning.

 

Typ: Dessert
Kategori:

image10.jpg

Ingredienser 4 portioner:
2 dl grötris
5 dl vatten
1/2 dl socker löst i 1 dl hett vatten
1 påse saffran
2 msk rosenvatten
Garnering
granatäppelkärnor
hackade pistaschnötter
mandlar
eventuellt kanel

Så här gör du:
Koka riset i vattnet på svag värme och rör om då och då så att det inte bränner fast. När gröten nästan är klar häller man i sockerlag och saffran. Dra bort kastrullen från värmen när den är klar, tillsätt rosenvatten och låt gröten dra i 5 minuter.
Garnera med granatäppelkärnor, hackad pistasch, mandlar och eventuellt lite kanel.


Typ: Glass
Kategori: Dessert

image11.jpg

Ingredienser 4 portioner:
1 påse saffran
1/2 dl hett vatten
1 1/2 liter vaniljglass
1 msk rosenvatten
rån
pistaschnötter

 


Så här gör du:
Lös saffran i hett vatten, tillsätt rosenvatten och låt svalna. Blanda glassen med saffransvattnet och ställ den i frysen igen i minst 1 timme.
Klicka ut glassen på rån, lägg ett rån ovanpå och tryck ihop försiktigt. Strö pistaschnötter på och servera genast.